Klaas van den Berg

1905 - 1945

Klaas wordt geboren op 7 oktober 1905 in Bergen op Zoom en woont in het Zuid-Hollandse Laren. Hij meldt zich als vrijwilliger voor dienst in het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Oost-Indië. Het KNIL op Java capituleert op 8 maart 1942 voor de Japanse troepen; daarmee begint de Japanse overheersing in de Nederlandse kolonie. Klaas wordt samen met duizenden andere KNIL-militairen krijgsgevangen genomen en naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet voor werk aan de Birma-spoorlijn en komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Kanchanaburi. Dit kamp ligt aan het einde van de geasfalteerde weg en omvat behalve een spoorwegwerkplaats ook een hospitaalkamp, een vliegveldkamp en een officierenkamp. In 1945, tegen het einde van de Japanse overheersing, bestaan de werkzaamheden er uit het bouwen van barakken, het verzamelen van brandhout, het maken van loopgraven en de ontmanteling van het vijf kilometer verderop gelegen, geëvacueerde kamp van Tamarkan.

Klaas bezwijkt er aan de slechte omstandigheden en het zware werk op 26 augustus 1945. Hij is 39 jaar geworden. Japan heeft reeds op 15 augustus de capitulatie bekendgemaakt, maar het zou nog tot september duren voordat dit kamp, net als andere langs de spoorlijn, wordt geëvacueerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.