Overlijdensbericht K. van Loon met afwijkende naamspelling (bron: J. Vos)

Kornelis van Loon

1917 - 1944

Kornelis wordt geboren op 30 april 1917 in de gemeente Wijk en Aalburg en woont in Middelburg. Tijdens de Duitse bezetting is hij als korporaal van de marechaussee actief in het verzet en wordt daarvoor op 12 juni 1944 in Goes door de Wehrmacht gearresteerd. Na gevangenschap in kamp Amersfoort wordt hij naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gestuurd. Vanuit het hoofdkamp wordt Kornelis met 600 andere gevangenen naar het buitenkamp aan de Deutsche Werft in Hamburg-Finkenwerder gestuurd. Daar wordt hij ingezet als dwangarbeider op de scheepswerf en voor het ruimen van puin en vernielde installaties na de geallieerde bombardementen.

Kornelis en de andere gevangenen maken extreem lange lange dagen van uitputtend werk, terwijl ze blootstaan aan ernstige mishandelingen. Voeding, onderdak, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat de gevangenen zeer snel verzwakken. Ook voor Kornelis zijn de ontberingen uiteindelijk te veel; hij bezwijkt in december 1944. Als overlijdensdatum worden zowel 13 als 31 december genoemd. Kornelis is daarmee 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.