Krijn Roest

1921 - 1944

Krijn wordt geboren op 23 mei 1921 in Schoten bij Haarlem als zoon van Wilhelmus Roest en Petronella Heidveldt en werkt na zijn schooltijd als zuivelbereider. Tijdens de Duitse bezetting besluit hij onder te duiken, mogelijk om aan de Arbeitseinsatz (de verplichte tewerkstelling in Duitsland) te ontkomen, of omdat hij betrokken is bij illegale activiteiten. Krijn wijkt uit naar het zuiden en komt terecht in Aarle-Rixtel, waar hij zich tijdens de bevrijding aansluit bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

Op 25 september 1944 krijgt Krijn opdracht om met een klein peloton BS’ers een groepje Duitsers in een woning aan het Mathijseind in Bakel te arresteren. Als de BS’ers de woning naderen, schiet een van de Duitsers door de deur en raakt Krijn in zijn buik. Hij wordt met spoed overgebracht naar het Anthoniusgasthuis in Helmond, maar bij aankomst blijkt hij al door ernstig bloedverlies te zijn overleden. Krijn is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.