Léon Verschuuren

1919 - 1940

Léon wordt geboren op 22 februari 1919 in Tilburg en werkt als messroombediende op de koopvaardijvloot. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering; het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen.

In het najaar van 1940 dient Léon op het Britse stoomschip St. Elwyn van de South America Saint Line. Op 28 november vaart St. Elwyn achthonderd kilometer ten westen van Ierland. Het is dan danig uit koers geraakt van konvooi OB-249 van Liverpool naar New York, waar het onderdeel van uitmaakt. Het onbegeleide schip wordt in de ochtend opgemerkt door de Duitse onderzeeër U-103, waarop St. Elwyn een zigzaggende koers begint te varen. Als gevolg daarvan mist de eerste torpedo doel en wordt de achtervolging ingezet die de hele dag duurt. Pas in de avond heeft U-103 de St. Elwyn ingehaald en treft ditmaal doel ter hoogte van de brug. Een tweede torpedo slaat drie minuten later als genadeschot in op de machinekamer, waarna St. Elwyn begint te zinken. Bij de scheepsramp komen 24 van de 40 opvarenden om het leven, onder wie Léon. Hij is 21 jaar geworden. De 16 overlevenden worden opgepikt door het Britse koopvaardijschip Leeds City en bij het Schotse Gourock aan land gezet.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.