Loek wordt geboren op 15 juli 1921 in Semarang op Java en woont in Tilburg. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet. Hij begint in Tilburg met het verstrekken van valse persoonsbewijzen aan onderduikers en de verspreiding van illegaal drukwerk.
Uiteindelijk wil Loek meer doen en zoekt contact met René Norenburg, ook illegaal werker in Tilburg, die hem introduceert bij het verzet in Deurne. Daar ontvangt hij in het geheim training in het plegen van sabotage en aanslagen. Loek wordt lid van de knokploeg die op boerderij ‘De Zwarte Plak’ in het Limburgse America zijn hoofdkwartier heeft en houdt zich vandaaruit bezig met hulp aan neergestorte geallieerde piloten, het doorsnijden van Duitse telefoonkabels, het transport van wapens en munitie, spionage en het saboteren van treinstellen. Loek wordt ook lid van de Raad van Verzet, het koepelorgaan dat de verschillende verzetsgroepen in Nederland coördineert.
Hij wijkt uit naar Utrecht en vervolgens naar Breda, waar hij een aanslag pleegt op de beruchte NSB’er Driessen die daarbij zwaargewond raakt. Hierna wordt Loek naar de Veluwe gezonden om een terrein voor wapendroppings te bewaken.
Op 3 september 1944 onderneemt Loek in Putten een poging om de rector van het gymnasium van Alkmaar, dr. Jacob Hemelrijk te bevrijden, maar tijdens die actie wordt Loek na verraad gearresteerd. Twee dagen later, 5 september, wordt hij in Arnhem gefusilleerd. Loek is 23 jaar geworden. In 1954 wordt in de Tilburgse wijk Korvel een straat naar hem vernoemd.
Reacties
De naam van Loek Lansdorp wordt vermeld op een gedenkplaat/plaquette. Zie hiervoor Piet van der Wegen.
Reactie toevoegen