Martien Goossens (bron: J. Adriaans)

Martien Goossens

1927 - 1949

Martien wordt geboren op 25 april 1927 in Gemert als zoon van Jacobus Goossens en Johanna Werts. Als dienstplichtige komt hij in januari 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Blerick en wordt ingedeeld bij het 2-4-11 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Martien naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 5 maart 1947, na een zeereis van een maand, komt hij met de Johan van Oldenbarnevelt aan in Batavia.

Kort na aankomst wordt Martien met zijn eenheid ingezet voor bewakingsdienst bij onder andere de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. Martiens onderdeel neemt geen deel aan de Eerste Politionele Actie, maar voert naderhand patrouilles uit in verschillende delen van Java. Tijdens de Tweede Politionele Actie wordt hij ingezet bij operaties tegen revolutionaire guerrilla’s in de omgeving van Poerworedjo, in het zuiden van Midden-Java.

Op 19 januari 1949 is Martien met zes kameraden van zijn eenheid in een brencarrier onderweg naar soldaten van de 5e compagnie die in moeilijkheden verkeren. Bij Keboemen, ten westen van Poerworedjo, rijdt de brencarrier op een trekbom van 250 kilogram. In de explosie die volgt, komen alle zeven de inzittenden om het leven, onder wie Martien en nog vier andere Brabanders: plaatsgenoot Frans van den Eerenbeemt, Gerard van Hassel uit ’s-Hertogenbosch, Wim van der Heijden uit Rosmalen en Wim van der Heuvel uit Berghem.

Martien is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.