Martinus Selten

1911 - 1943

Martinus wordt geboren op 9 november 1911 in Cuijk. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij zich vestigt in de garnizoensstad Tjimahi bij Bandoeng.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Martinus als sergeant van de infanterie onder de wapenen geroepen om bij te dragen aan de verdediging van Tjimahi en Bandoeng.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng tot overgave gedwongen. Diezelfde dag wordt Martinus samen met duizenden andere Nederlandse militairen krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen.

Hij wordt naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Daar komt hij uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Bangan, op 214 kilometer van het oostelijke einde van de lijn in Non Pladuk. Het kamp ligt daarmee vrijwel halverwege het spoortraject. Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent lange dagen van extreem zwaar werk in het broeierig hete weer van de tropen. De voeding is zeer karig en er zijn nauwelijks medicijnen voorhanden tegen endemische ziekten. Ondertussen staan de gevangenen bloot aan mishandelingen en lopen grote kans in hun verzwakte toestand te verongelukken.

Ook voor Martinus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 24 maart 1943 wordt hij als gevolg van de slechte hygiënische omstandigheden ziek en overlijdt op 4 april in Bangan aan acute enteritis, waarschijnlijk veroorzaakt door dysenterie. Martinus is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats van Kanchanaburi in Thailand.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

peter hendriks zei op 4 februari 2021

mijn oom zoek stamboom fam. selten

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 februari 2021

Beste Peter, dat is best een brede vraag. Misschien iets om met wat meer details (gerichte vragen) op ons forum te stellen?

http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/nieuw-onderwerp-starten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.