M. Pals (bron: Englandspiel.eu)

Michiel Pals

1912 - 1944

Michiel wordt geboren op 4 mei 1912 in Hooge en Lage Zwaluwe. Hij is marconist en wijkt tijdens de Duitse bezettingsjaren uit naar het Verenigd Koninkrijk waar hij als wachtmeester dient bij Detachement Londen van de Koninklijke Marechaussee. Voor het Bureau Bijzondere Opdrachten laat Michiel zich vanaf 18 juni 1942 opleiden voor het verrichten van spionage- en sabotagewerk in bezet Nederland. Na afloop van zijn training wordt hij op 22 oktober 1942 gedropt boven Ermelo.

De Duitsers wachten hem echter beneden op; door de contraspionageoperatie Nordpol (het ‘Englandspiel’ waarbij de Duitsers een gevangengenomen radioman opdracht geven te blijven seinen met de Engelsen) zijn ze van zijn komst op de hoogte en arresteren hem zodra hij aan de grond komt. Voor verhoor wordt hij diezelfde dag nog doorgevoerd naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren, waar hij wordt verhoord en berecht. Op 27 november 1943 wordt hij vanuit Haaren op transport gezet naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Hier belanden ook andere gedropte agenten die als gevolg van het Englandspiel in Duitse handen zijn gevallen.

Al tijdens de oorlogsjaren is Mauthausen berucht om zijn uitzonderlijk wrede regime; de Duitsers zelf spreken van de Knochenmühle, de ‘bottenbreker’. Gevangenen worden er in het kader van Vernichtung durch Arbeit aan het werk gezet in de nabijgelegen steengroeve, met het doel hen lichamelijk en geestelijk af te breken. Ze krijgen nauwelijks te eten, ontvangen geen medicijnen en staan bloot aan extreme mishandeling. Met rotsblokken tot 50 kilo moeten de gevangenen vanuit de groeve de 186 traptreden van de ‘Dodentrap’ naar het kamp zien te beklimmen. Gevangenen die tijdens de klim van uitputting in elkaar zakken, of door een bewaker zonder aanleiding worden beschoten, nemen in hun val iedereen die achterop loopt mee, met vele doden en zwaargewonden tot gevolg. Ook worden gevangenen gedwongen elkaar van de hoge afgrond in de steengroeve te duwen.

De agenten worden op 6 en 7 september 1944 vermoord na gewelddadige martelingen, onder andere het meerdere malen met rotsblokken op en af rennen van de trappen. In totaal 40 Nederlanders, 6 Britten en een Amerikaan zouden hierbij om het leven komen. Op 7 september 1944 wordt Michiel na gruwelijke folteringen in het kamp geëxecuteerd. Hij is 32 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.