Otto Treffers

1892 - 1944

Otto wordt geboren op 22 februari 1892 in Oosterhout. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Medan op Noord-Sumatra, waar hij sinds juli 1940 assistent-resident is van het Binnenlandse Bestuur voor de residenties Deli en Serdang. Eerder heeft Otto ook bestuurservaring opgedaan in Atjeh, waar hij een goede band had met de lokale hoofden.

Nadat de Japanners in de loop van maart 1942 Sumatra hebben ingenomen en de laatste verzetshaarden van het KNIL hebben uitgeschakeld, wordt Otto geïnterneerd, maar gedurende zijn gevangenschap zet hij zich in voor het verzet op Atjeh en Noord-Sumatra tegen de Japanse bezetting. Ofschoon in Atjeh de houding tegen het Nederlandse gezag overwegend vijandelijk is, kiezen de Atjese hoofden schoorvoetend voor de Nederlandse zijde, uit angst dat zij onder de Japanners hun gezag zouden verliezen.

Otto houdt zich met zijn groep bezig met het verspreiden van anti-Japanse propaganda en het verzorgen van financiële steun voor de kampen in en rond Koeta Radja. Ook worden inlichtingen verzameld en doorgespeeld naar de geallieerden. Otto weet zijn activiteiten lang verborgen te houden voor de Kempeitai, de Japanse militaire politie, maar in mei 1944 wordt de groep alsnog opgerold. Op 6 oktober 1944 wordt Otto gefusilleerd bij Arnhemia, zuidwestelijk van Medan. Hij is 52 jaar geworden en ligt in een verzamelgraf op het Nederlands ereveld Ancol in Jakarta. Postuum is hem de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.