Peter Speetjens (bron: Archief Gemert-Bakel)

Peter Speetjens

1918 - 1940

Peter wordt geboren op 30 november 1918 in Geertruidenberg en woont in het Zuid-Hollandse Rijswijk, waar hij banketbakker is. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland lijkt toe te nemen, wordt Peter als dienstplichtig soldaat gemobiliseerd en ingedeeld bij het Regiment Jagers. Hij wordt ingezet voor de verdediging van vliegveld Waalhaven bij Rotterdam.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Een van de doelen is vliegveld Waalhaven.

Om vijf voor vier in de ochtend van die eerste oorlogsdag wordt het vliegveld door de Duitsers gebombardeerd, om een uur later door parachutisten te worden ingenomen. Bij het hevige gevecht dat dan plaatsvindt, vallen onder de Nederlandse verdedigers tientallen doden en gewonden. Peter is een van de slachtoffers die tijdens de gevechten om het leven komt. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.