Japanse interneringskaart van Pierre van Vugt (NL-HaNA, SAIP / Pensioenen KNIL, 2.10.50.03, inv.nr. 456, scan 1959)

Pierre van Vugt

1908 - 1943

Pierre wordt geboren op 24 november 1908 in ’s-Hertogenbosch als zoon van Mattheus van Vugt en Henriette van Rooy. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Daar vestigt hij zich met zijn vrouw in Tjimahi, de garnizoensstad van het KNIL bij Bandoeng.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de Nederlandse kolonie van wezenlijk belang geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Pierre als sergeant der infanterie ingezet bij de verdediging van Java.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen en landen begin maart 1942 op Java. Het KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, miscommunicatie en onderbezetting, biedt nog weerstand, maar wordt op 8 maart in Bandoeng gedwongen tot capitulatie. Diezelfde dag wordt Pierre in Tjimahi krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Enkele maanden later volgt transport naar het vasteland van Zuidoost-Azië, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Hij komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Kuima, halverwege de lijn, op 195 kilometer van het oostelijke eindpunt in Non Pladuk.

Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent lange dagen van extreem zwaar werk in het broeierig hete weer van de tropen. De voeding is zeer karig en er zijn nauwelijks medicijnen voorhanden tegen endemische ziekten. Ondertussen staan de gevangenen bloot aan mishandelingen en lopen grote kans in hun verzwakte toestand te verongelukken.

Ook voor Pierre worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 8 oktober 1943 loopt hij malaria op waar hij drie dagen later, op 11 oktober, aan bezwijkt. Pierre is 34 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats van het Thaise Kanchanaburi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.