Piet Smulders (bron: E. van Houtum-Swalen)

Piet Smulders

1895 - 1944

Piet wordt geboren op 17 januari 1895 in Middelbeers als zoon van burgemeester Antonius van Oost-, West- en Middelbeers. Hij is getrouwd met Joanna Adelaars en wordt in 1919 benoemd tot gemeentesecretaris van Someren, om hier vervolgens vanaf 1926 ook burgemeester te worden. Zijn jongere broer Jan zou een jaar later benoemd worden tot burgemeester van Oost-, West- en Middelbeers. In 1935 wordt Lierop bij de gemeente Someren gevoegd, zodat Piet ook burgemeester wordt van deze plaats.

Ten tijde van de Duitse bezetting besluit Piet net als verschillende andere burgemeesters in functie aan te blijven, om te voorkomen dat een NSB’er zijn positie zou overnemen. Ondertussen saboteert hij op iedere mogelijke manier de Duitse overheersing. Zo weigert hij inwoners van zijn gemeente beschikbaar te stellen voor werk aan de stellingen in Zeeland die vanwege de geallieerde opmars worden aangelegd, stelt hij het verzet in de gelegenheid om op het gemeentehuis valse persoonsbewijzen te maken en laat hij mensen waarschuwen als er razzia’s dreigen.

In augustus 1944 liquideert het verzet twee collaborerende landwachters in Gemert. Als represaille wordt Piet laat in de avond van 14 augustus door Nederlandse SS’ers van het Sonderkommando Feldmeijer van zijn bed gelicht en meegenomen voor verhoor in Vught. Eerder is ook burgemeester Willem Wijnen van Asten om dezelfde reden gearresteerd. De derde zou de huisarts van Someren worden, een vriend van Piet. Omdat hij niet thuis is, wordt in plaats daarvan ondernemer Frans Eijsbouts, een andere vriend, meegenomen.

Uiteindelijk zitten er acht personen in de auto. De chauffeur klaagt dat de wagen te zwaar beladen is dat ze straks nog stukken krijgen. Deze opmerking is echter een afgesproken signaal voor de SS’ers dat het einddoel van hun nachtelijke reis nadert. De burgemeesters zijn ondertussen stil en kijken bezorgd voor zich uit. Zij houden dan vermoedelijk al rekening met het ergste.

Plots wordt de wagen tot stiltstand gezet. De chauffeur vloekt en roept iets over pech, waarop de inzittenden gesommeerd worden uit te stappen. Onmiddellijk daarop wordt het vuur geopend op de twee burgemeesters en de ondernemer. Piet wordt onmiddellijk neergeschoten. Burgemeester Wijnen probeert nog te vluchten, maar wordt achtervolgd, van zeer nabij meerdere malen neergeschoten en belandt in de berm. Frans wordt in zijn arm geraakt en houdt zich vervolgens dood. Hij hoort hoe er nog tien tot twaalf keer wordt geschoten en de burgemeesters rochelend en kreunend achter worden gelaten. Enige momenten later is het stil.

Piet, slachtoffer van de Silbertanne-moorden, is 49 jaar geworden en wordt thuis in Someren-Dorp begraven op de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

JJW Smulders zei op 26 juli 2018

Piet Smulders werd benoemd op 12-8-1926.
In de nacht van 14/15-8-1944 werd hij met nog twee anderen door 4 Nederlandse SS'ers van zijn bed gelicht en op de Kanaaldijk bij Someren, richting Weert doodgeschoten. Een van de twee anderen, Frans Eijsbouts, rolt na een schot in zijn arm in de sloot, houdt zich dood en overleeft.
De broer van Piet, Jan Smulders (burgemeester van Oost-, West- en Middelbeers en waarnemend burgemeester van de gemeente Vessem) wordt op 20 april 1945 nabij kamp Flossenburg in Duitsland geexecuteerd.
(zoon van Jan Smulders)

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 27 juli 2018

Beste heer Smulders, hartelijk dank voor uw reactie. Vreselijk wat vader en oom is overkomen. Met onze eregalerij hopen we dat ook hun verhaal voor het nageslacht behouden blijft. Dat in de herinnering blijft waar ze voor stonden en welke offers ze daarvoor hebben gebracht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.