Salomon Wolf (bron: Eindhoven in beeld)

Salomon Wolf

1880 - 1942

Salomon wordt geboren op 28 januari 1880 in het Groningse Zuidbroek. Met zijn vrouw Sarah Polak en hun zoon Max wonen ze in Eindhoven, waar Salomon de hoofdaccountant is van Philips. Hij is medeoprichter van het Philips pensioenfonds en zou ook betrokken zjin bij de oprichting van PSV zwemmen en de winkelformule Etos.

Hij verhuist in 1939 naar Wassenaar, maar blijft dan banden houden met Philips. Tijdens de Duitse bezetting loopt hij vanwege zijn Nederlands-Israëlitische achtergrond het acute gevaar te worden gedeporteerd, maar hij wordt in eerste instantie vanwege zijn aanzienlijke positie bij Philips gegijzeld gehouden.

Uiteindelijk wordt Salomon alsnog vanwege zijn joodse achtergrond naar Duitsland gedeporteerd. In oktober 1942 belandt hij daar in het nieuw opgerichte kamp Ratingsee bij Duisburg, een buitenkamp van Sachsenhausen. Gevangenen worden hier ingezet voor het herstel van schade van geallieerde bombardementen en het ruimen van achtergebleven, onontplofte granaten. Het is dan ook zeer gevaarlijk werk waarbij de gevangenen, verzwakt door de slechte behandeling, snel bij ernstige ongelukken betrokken raken.

Op 30 oktober 1942 wordt Salomon in Duisburg vermoord na het ondergaan van mensonterende behandelingen en te hebben geleden aan ondervoeding en uitputting. Hij is 62 jaar geworden. Zijn vrouw en zoon overleven de oorlog en de Holocaust.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

L Bressers zei op 8 juni 2020

De gegevens over Salomon Wolf kloppen niet. Kamp Vught is pas in januari 1943 "in bedrijf" gegaan. Salomon Wolf is al op 30 oktober 1942 in Duisburg omgekomen. Waar hij wel verbleven heeft na zijn gevangenneming is mij niet bekend. Ook niet in gijzelaarskamp Haaren, zoals ook vermeld wordt.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 9 juni 2020

Beste L. Bressers, bedankt voor de opmerking. Dit klopt inderdaad niet; we gaan het verhaal aanpassen en kijken of we de correcte gegevens van zijn levensloop kunnen vinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.