Sijtze de Vos

1918 - 1940

Sijtze wordt geboren op 11 oktober 1918 in Tilburg als jongste van de drie kinderen van Jacob de Vos en Trijntje Huizingh. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Sijtze als dienstplichtige gemobiliseerd en als sergeant-luchtschutter van de Luchtvaarttroepen gestationeerd op vliegveld Waalhaven bij Rotterdam.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en de Nederlandse regering en generale staf zo tot een snelle overgave te dwingen. Die eerste dag komt het in de vroege ochtend ook bij vliegveld Waalhaven tot felle gevechten tussen Duitse toestellen en de Nederlandse verdediging.

Sijtze maakt zich die ochtend op om als luchtschutter het G-1-toestel van luitenantvlieger Johannis van der Jagt te bemannen. Tijdens het oversteken van het terrein wordt hij echter door bomscherven of vuur van een Duitse luchtschutter getroffen en blijft zwaargewond liggen. Van der Jagt vliegt zonder boordschutter en wordt niet lang daarna bij Vlaardingen uit de lucht geschoten.

Sijtze wordt door zijn kameraden gevonden bij een nog niet opgestegen G-1 en voeren hem af naar het Zuiderziekenhuis in Rotterdam. De geboden hulp mag uiteindelijk niet meer baten. Hij bezwijkt twee dagen later, 12 mei 1940, aan zijn verwondingen. Sijtze is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.