T.W.H.M. van den Berg (bron: Oorlogsgravenstichting)

Theodorus van den Berg

1920 - 1943

Theodorus wordt op 24 mei 1920 geboren in ’s-Hertogenbosch als zoon van Jacobus van den Berg en Maria Kitslaar. Hij tekent voor dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als brigadier (Europees korporaal) wordt ingedeeld wordt bij de luchtdoelartillerie. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt hij krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere KNIL-militairen naar het vasteland getransporteerd. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet voor werk aan de Birma-spoorlijn. Hij komt terecht in het Thaise werkkamp Kuie, 190 kilometer vanaf het Thaise beginpunt van de lijn in Non Pladuk en dertig kilometer ten noorden van de beruchte Hellfire Pass. Daar bezwijkt hij aan de gevolgen van de slechte levensomstandigheden, ziekte en het zware werk op 19 oktober 1943. Theodorus is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Lia van den Berg zei op 15 september 2019

Mijn oom.... gestorven op de verjaardag van zijn broer... mijn vader....😥

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 16 september 2019

Beste Lia, dat is wel extra triest. Heeft het een schaduw geworpen op de verjaardagen van uw vader?

Lia van den Berg zei op 21 september 2019

Beste Paul, daar werd vroeger niet over gesproken. Heb er ook nooit bij stil gestaan het te vragen.
Dank voor je reactie. Je hebt me wel aan het denken gezet....

Dees en Hanny … zei op 10 maart 2024

Onze oom. Helaas nooit gekent. Maar supertrots op hem! We kenden al het verhaal van Theo. Vonden in fotoalbum van pa ( broer Herman van Theo) en ma van den Berg na hun overlijden; een foto met bidprentje van hem en zijn verder gaan zoeken. Zo kwamen we ook op deze site.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 12 maart 2024

Hartelijk dank voor jullie reactie, Dees en Hanny. Mochten jullie de foto en het bidprentje met ons willen delen, dan kunnen jullie deze sturen naar info@brabantsegesneuvelden.nl. Ook als jullie aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we het natuurlijk graag. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.