Willem de Nie (bron: C. Nieuwkoop)

Willem de Nie

1919 - 1944

Willem wordt geboren op 10 augustus 1919 in Geertruidenberg en is student in Delft. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief voor de ondergrondse als lid van de verzetsgroepen ‘Op Wacht’ en de Delftse afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Zijn verblijfsadres in Delft wordt gedurende de bezettingsjaren een ontmoetingsplaats van het verzet in de stad. In de zomer van 1944 wordt hij benoemd tot districtsleider van de LO in Delftland en Westland.

In de nacht van 7 op 8 augustus 1944 wordt Willem met zijn kameraden bij een inval thuis door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd, mogelijk het slachtoffer van verraad door Miep Oranje. Drie weken lang wordt Willem vervolgens opgesloten in de bunker van kamp Vught. Op 30 augustus 1944 wordt hij gefusilleerd, 25 jaar oud.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Christel Nieuwkoop zei op 16 maart 2019

Geboren op 10 augustus 1919 te Geertruidenberg
Omgebracht op 30 augustus 1944 in Kamp Vught, 25 jaar

Willem is tijdens de oorlog student in Delft en lid van de verzetsgroepen Op Wacht en de LO-Delft. Willem is een opgewekte persoonlijkheid die zelfs in de meest kritieke situaties positief blijft denken en adequaat kan handelen. Het adres waar Willem in Delft verblijft wordt in de loop van de tijd een ontmoetingsplaats voor het Delftse verzet. Willem wordt in de zomer van 1944 zelfs de districtsleider van de LO in Delftland en Westland. In de nacht van 7 op 8 augustus 1944 valt de SD bij Willem binnen en wordt hij opgepakt. Waarschijnlijk zijn Willem en zijn kameraden het slachtoffer geworden van de verraadster Miep Oranje. Willem wordt in Vught drie weken in de bunker opgesloten en daarna op 30 augustus 1944 gefusilleerd.

Bronnen:
Sterbebuch 1944
Erelijst van gevallenen 1940-1945
Het Grote Gebod, blz. 97/274/284
Gedenkboek Societas Studiosorum Reformatorum, blz. 92-94

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 maart 2019

Dag Christel, hartelijk dank voor de informatie. Zo is Willem de Nie ook voor deze eregalerij alvast goed in beeld gebracht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.