W.H.M. Jansen (bron: Stichting De Oude Schoenendoos, Vierlingsbeek)

Wim Jansen

1922 - 1945

Wim wordt geboren op 13 mei 1922 in Vierlingsbeek als oudste zoon van de familie Jansen-van de Kant. Na de lagere school bezoekt hij het gymnasium in Pey-Echt. Als het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, keert Wim terug naar huis om daarna het gymnasium in Venray af te ronden. Na zijn eindexamen in 1942 gaat hij psychologie studeren aan de universiteit in Nijmegen. Datzelfde jaar besluit Wim actief lid te worden van het verzet in zijn woonplaats Vierlingsbeek dat onder leiding staat van Gérard Smals. Naast Vierlingsbeek is het verzet actief in Bergen, Gennep, Mook, Boxmeer en Cuijk. Binnen het verzet houdt Wim zich vooral bezig met de hulp aan onderduikers. Wim beschouwt het als niet minder dan zijn plicht aan God en Vaderland om te helpen. Bij zijn verzetskameraden dwingt hij bewondering af vanwege zijn moed en integriteit.

In augustus 1943 wordt Wim ambtenaar op het distributiebureau van het Limburgse Bergen. Omdat het werk hem hindert in zijn verzetsactiviteiten, neemt hij in oktober alweer ontslag en duikt onder; met medeneming van een grote hoeveelheid bonkaarten. Als districtsleider Gérard in januari 1944 zelf moet onderduiken, volgt Wim hem op als hoofd van het plaatselijke verzet. Door ook de contacten met andere distributiebureaus tot stand te brengen, kan hij maandelijks de meer dan duizend onderduikers in zijn district van de nodige bescheiden voorzien.

Op 21 juni neemt Wim deel aan een vergadering van Limburgse districtshoofden in het pensionaat St. Louis te Weert, voorgezet door Bob Jess die de schuilnaam ‘Peter Vos’ gebruikt. Als de vergadering nog maar een kwartier aan de gang is, komt de broeder-portier binnen met het nieuws dat de Sicherheitsdienst (SD) voor de poort staat. Vier van de elf deelnemers weten zich op tijd te verbergen; Wim en zes anderen worden gearresteerd en naar de binnenplaats gedreven, waar ze met het gezicht naar de muur en de handen omhoog langdurig worden verhoord. Allen worden aansluitend daarop naar kamp Vught gebracht. In september, na de evacuatie van het kamp op Dolle Dinsdag, wordt Wim gedeporteerd naar concentratiekamp Buchenwald. Daar bezwijkt hij aan de gevolgen van mishandeling, uitputting en ondervoeding op 24 februari 1945. Wim is 22 jaar geworden.

Naderhand is gebleken dat Bob zelf de vergadering onder dwang heeft verraden. Als illegaal werker in Noord-Nederland was hij in handen van de SD gekomen en niet opgewassen tegen de mishandelingen en dreigementen tijdens het veelvuldige verhoor. Onder die omstandigheden heeft hij de SD de weg gewezen naar de vergadering van de kopstukken van de Limburgse onderduikorganisatie.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.