Wim van Wezel (1913-1944). Foto van bidprentje, ingezonden door Y. Vos

Wim van Wezel

1913 - 1944

Wim wordt geboren op 25 mei 1913 in de gemeente Gilze en Rijen als zoon van Johannes van Wezel en Maria van der Horsten. Hij woont in Tilburg waar hij werkt als lederhandelaar en is getrouwd met Cornelia van de Ven. Enkele weken voordat Tilburg door de geallieerden wordt bevrijd, richt Wim een op militaire leest geschoeide verzetsgroep op waarvan hijzelf de commandant is. De groep heeft zich teruggetrokken in een aantal landhuisjes ten zuiden van de Bredaseweg. Ze stellen zich tot doel het pompstation aan de Gilzerbaan en de brug bij Dongewijk te bezetten, om te voorkomen dat de terugtrekkende Duitsers deze zouden verwoesten.

Er heerst verdeeldheid binnen de groep over Wims leiding, vanwege de enorme risico’s die hij neemt. Enkele groepsleden komen met het plan om Wim gevangen te nemen en uit zijn functie te zetten.

Zodra ze op 23 oktober 1944 echter aanstalten maken om hem te arresteren, weigert Wim zich aan te kant te laten schuiven. De gemoederen lopen dan zo hoog op dat Wim zijn pistool tevoorschijn haalt. Hierop wordt hij onmiddellijk door de leden van zijn eigen verzetsgroep doodgeschoten en ter plekke begraven. Wim is 31 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.