Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Tonny van Gorp, Loon op Zand 1912

Ramp SS Pavon☨ tussen Duinkerke en Calais, 21 mei 1940
Roepnaam:Tonny
Voornamen:Antonius Henricus Maria
Tussenvoegsel:van
Achternaam:Gorp
Geboren:1912-01-14
Geboorteplaats:Loon op Zand
Woonplaats:Tilburg
Overleden:1940-05-21
Overlijdensplaats:tussen Duinkerke en Calais, Hauts-de-France, Frankrijk
Begraaf-/gedenkplaats:Nes (Ameland) - Gemeentelijke begraafplaats
Graflocatie:D.14.8
Familie:Echtgenote/verloofde: Ongehuwd
Militair:Militairen 1940-1945
Strijdmacht/hoofdonderdeel:Koninklijke Landmacht
Onderdeel/regiment:Regiment Infanterie
Oorzaak van overlijden:Dodelijke verwonding

Wat we niet weten

Dankzij de informatie van heemkundekringen en/of nabestaanden weten we al best veel over de persoonlijke achtergrond van dit slachtoffer. Toch zijn we gebaat bij elke aanvulling. Misschien is uw bijdrage net dat stukje informatie dat we nog nodig hebben om het verhaal volledig te maken. Neem dus gerust contact met ons op als u iets meer weet over deze gesneuvelde.

Vertel het ons

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 19 december 2017

eenheid: 1-I-27 R.I.
https://www.tracesofwar.nl/sights/94878/Nederlands-Oorlogsgraf.htm
http://duinkerken.yolasite.com/--mythes.php
Van Gorp was ongehuwd en had geen kinderen. Hij was res 2e luitenant en zat aan boord van de SS Pavon, een Frans vrachtschip met aan boord ongeveer 1500 mensen. Het schip was op weg naar Engeland en werd op 20/21 mei1940 getorpedeerd of gebombardeerd. Door de lading, natte kapok, vloog het schip niet in brand. Van Gorp is vermoedelijk verdronken en op 28 juli1940 is zijn stoffelijk overschot aangespoeld op Ameland ter hoogte van Nes waar hij ook begraven ligt op de algemene begraafplaats. Bron: DMV

Marie-Justine … zei op 22 mei 2019

Tonny van Gorp was de zoon van Gérard van Gorp en Justine Buddemeyer en de oudere broer van mijn moeder , Zus Michels- van Gorp. Tonny had nog twee jongere zussen, Netty en Jet. Hun ouders zijn jong overleden , Tonny was toen zestien jaar oud. Alle drie de zussen zijn ouder dan negentig jaar geworden. Hij was mijn peetoom en overleed toen ik twee jaar oud was. Zijn verloofde was Jo Doornbos. Tonny was werkzaam op de gemeentesecretarie van Oisterwijk.
Toen mijn oom op Ameland is aangespoeld hebben zij in zijn jaszak zijn handschoenen gevonden en wat munten. Die zijn nu in mijn bezit. Bovendien heb ik veel brieven van hem zodat ook zijn handschrift nog te zien is. Ook heeft de familie nog foto's van hem. We hebben ook nog foto's van zijn graf op Ameland en een legpenning. Daarop staat : 3e en 27ste Reg.Inf.ie 3e G.B.3eDEP. BAT.
Over het S.S. Pavon weten we dat het schip is gebombardeerd. Het schip was op weg naar La Rochelle of Cherbourg. (Bron: Google)

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 mei 2019

Dag Marie-Justine, bedankt voor de informatie over uw peetoom Tonny van Gorp. Veel hiervan was ons nog niet bekend, dus deze kennis nemen we graag mee voor in zijn biografie in de eregalerij.

Marie-Justine … zei op 23 mei 2019

Hierbij nog een aanvulling op de vorige reactie.
Mijn peetoom is geboren te Loon op Zand. Later zijn zijn ouders verhuisd naar de Goirkestraat in Tilburg en daarna naar het Wilhelminapark nr. 8. Zij bezaten een" Steen en boekdrukkerij, fabriek van cartonnage-artikelen, de eerste fabriek in Nederland van gegolfd carton".
Zijn ouders zijn jong overleden. Gérard van Gorp aan longontsteking op 2Mei 1929.
Justine van Gorp-Buddemeyer op14 Mei 1929 naar het schijnt, van verdriet. Er bleven dus 4 kinderen als wees achter waarvan oom Tonny de oudste was. Zij werden toevertrouwd aan de zorgen van oom Piet en tante Marie Buddemeyer te Boxtel. Daarverbleven zij vaak in de vakanties. Verder zaten zij op kostschool of bij andere ooms en tantes. Onder andere bij oom André en tante Tonnie van Gorp. De Broer van Gérard, die de fabriek overgenomen heeft. De fabriek bestaat nog steeds , naar ik dacht , aan de Ringbaan Oost.
Oom Tonny heeft op school gezeten , ik denk lagere school in de parochie Goirkestraat, maar ook op het instituut "Huize Ruwenberg" in St. Michiels-Gestel. Daarna op de Handelsschool van het Odulphuslyceum Tilburg.
Later ging hij de opleiding doen tot gemeentesecretaris . Vandaaruit heeft hij dienst genomen in het leger en is al in het begin van de oorlog gesneuveld. 21 Mei 1940.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten