Antonius van Kasteren

1927 - 1945

Antonius wordt geboren op 18 augustus 1927 in ’s-Hertogenbosch en werkt als metselaar. Ondanks zijn jonge leeftijd is Antonius tijdens de Duitse bezetting actief als helper van het gewapende verzet. Tegen het einde van de oorlog sluit hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten die de geallieerde bevrijding van Zuid-Nederland in het najaar van 1944 ondersteunen en naderhand ook met hen oprukken naar het bezette noorden. In de bevrijde zones worden de Binnenlandse Strijdkrachten ingezet voor de ordehandhaving.

’s-Hertogenbosch wordt weliswaar vanaf 22-27 oktober 1944 bevrijd, maar daarna is het gevaar van Duitse beschietingen vanuit het bezette noorden nog niet geweken. Op 21 februari 1945 wordt Antonius vermoedelijk gedood bij dezelfde granaataanval op het stationsemplacement in ’s-Hertogenbosch die het leven kost van plaatsgenoot en kameraad-BS’er Gerrit Jan van Amerongen. Diezelfde dag overlijdt ook Martinus van Ooijen. Ze overlijden alle drie op dezelfde dag in de stad. Antonius is 17 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van Orthen in ’s-Hertogenbosch.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Janny Viguurs zei op 11 september 2019

zoon van Kees van Kasteren en Mina Cleij, zijn vader was ook metselaar. Woonden aan de Kasterense wal in den Bosch. inderdaad in de nadagen vd oorlog op het station omgekomen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.