Frans van den Eerenbeemt (bron: R. ter Heide)

Frans van den Eerenbeemt

1927 - 1949

Frans wordt geboren op 11 augustus 1927 in Asten. Als dienstplichtige komt hij in januari 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Blerick en wordt ingedeeld bij het 2-4-11 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Frans naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 5 maart 1947, na een zeereis van een maand, komt hij met de Johan van Oldenbarnevelt aan in Batavia.

Kort na aankomst wordt Frans met zijn eenheid ingezet voor bewakingsdienst bij onder andere de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. Het onderdeel van Frans neemt geen deel aan de Eerste Politionele Actie, maar voert naderhand patrouilles uit in verschillende delen van Java. Tijdens de Tweede Politionele Actie wordt hij ingezet bij operaties tegen revolutionaire guerrilla’s in de omgeving van Poerworedjo, in het zuiden van Midden-Java.

Op 19 januari 1949 is Frans met zes kameraden van zijn eenheid in een brencarrier onderweg naar soldaten van de 5e compagnie die in moeilijkheden verkeren. Bij Keboemen, ten westen van Poerworedjo, rijdt de brencarrier op een trekbom van 250 kilogram. In de explosie die volgt, komen alle zeven de inzittenden om het leven, onder wie Frans en nog vier andere Brabanders: plaatsgenoot Martien Goossens, Gerard van Hassel uit ’s-Hertogenbosch, Wim van der Heijden uit Rosmalen en Wim van der Heuvel uit Berghem.

Frans is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hans van den E… zei op 24 oktober 2020

Ik beschik over een foto van Frans van den Eerenbeemt als militair. Hij is mijn oom en jongste broer van mijn vader. Naar wie kan ik de foto sturen zodat die toegevoegd kan worden

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 26 oktober 2020

Beste Hans, heel erg dank voor dit zeer mooie aanbod, daar zijn we echt heel blij mee. Je mag de scan toesturen aan info@bhic.nl, tav Frank van Doorn. We zullen dan graag de foto van je oom bij zijn levensbeschrijving plaatsen.

Hans T. M. DRIESSEN zei op 26 januari 2023

Mijn vader was klaarblijkelijk bevriend met Frans[zelfde roepnaam] maar kwam ook uit Asten. Was ook OVW op Java. Ik heb een ingekleurde zwart wit foto te Asten en een origineel bidprentje uit Asten. Wens in contact te komen met diegenen die ook foto's en gegevens kunnen delen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 26 januari 2023

Dankjewel voor je reactie, Hans! Wij kunnen achter de schermen eventueel e-mailadressen uitwisselen. Mocht je foto's op onze website willen delen, dan kun je ze mailen naar info@brabantsegesneuvelden.nl. 

Hans T.M. Driessen zei op 29 januari 2023

Heb U separaat een gewoon emailtje met de Word documentje toegestuurd. Op zoek naar de nazaat of onderzoeker van de gangen en levensgeschiedenis van Frans van Eerenbeemt 11 augustus 1927 te Asten en overleden op 19 januari 1949 te Keboem Nederlands Indië

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 31 januari 2023

Bedankt voor je reactie en voor je mailtje, Hans. Ik ga het doorgeven aan mijn collega en hij komt er bij je op terug.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.