J.L. van der Heijden (bron: De Zwerver, maart 1946)

Leo van der Heijden

1918 - 1945

Leo wordt geboren op 17 september 1918 in ’s-Hertogenbosch. Ten tijde van de Duitse bezetting zet hij zich in voor het verzet als lid van de Knokploeg Margriet. Deze verzetsgroep is met name in het noordoosten van de provincie Noord-Brabant actief en heeft daar meerdere overvallen, sabotageacties en liquidaties op zijn naam staan. Het bekendste slachtoffer is de gehate collaborerende politieagent Piet van Bussel, bijgenaamd ‘de Kin’.

Als de geallieerde troepenmacht in de loop van september en oktober 1944 het zuiden van Nederland bevrijd, sluit Leo zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten, de nieuw gevormde koepelorganisatie waarin alle gewapende verzetsgroepen zijn samengebracht. Als soldaat wordt hij ingedeeld bij de Stoottroepen van Commando Brabant.

Op 22 april 1945 komt Leo om het leven in het Zeeuwse Kloetinge. Wat er precies is gebeurd, is onbekend. Mogelijk is Leo omgekomen als gevolg van een geëxplodeerde, achtergebleven mijn, al dan niet samen met kameraad Jan Geldhoff uit Bergen op Zoom die daar op dezelfde dag om het leven komt. Leo is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Goes.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.