Kees Hazeleger (bron: J. Vos)

Kees Hazeleger

1915 - 1945

Kees wordt geboren op 7 maart 1915 in Veen, in een gezin van vier kinderen. Hij werkt als boekhouder bij een veiling en is verloofd met Tonny Boezer. Zij zou tijdens de bevrijding van haar woonplaats Sprang-Capelle door het oorlogsgeweld om het leven komen.

Tijdens de Duitse bezetting sluit Kees zich aan bij de verzetsgroep van reservekapitein Huib van der Maaden, die in en rond Veen actief is. Naast Kees en Huib zijn bij deze groep ook Adrianus van Zee, zijn zwager uit Poederoijen, Cor van Ballegooijen, Wim Colet en Gerrit Tameris aangesloten.

Veel van het werk van de groep is onbekend gebleven, maar wel is bekend dat zij hulp hebben verleend aan onderduikers en vluchtelingen, met name verschillende joden uit Zaltbommel en een neergeschoten Engelse piloot.

De groep wordt verraden door een Duitse soldaat die door de verzetsgroep in vertrouwen was genomen. Eerder was de Duitser gedeserteerd, maar toen het Land van Heusden en Altena als gevolg van het Ardennenoffensief opnieuw vol stroomde met Duitse soldaten, meldde hij zich weer bij zijn eigen troepen en heeft de verzetsgroep toen verraden. Op Tweede Kerstdag 1944 wordt Kees met zijn kameraden opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt in de buurtschap Woeste Hoeve bij Apeldoorn een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. Rauter overleeft de aanslag, maar de dag daarna worden uit vergelding 274 eerder gevangengenomen verzetsstrijders gefusilleerd. De executies vinden plaats in Amsterdam, Amersfoort, fort De Bilt bij Utrecht, op de Waalsdorpervlakte en op de plaats van de aanslag zelf, Woeste Hoeve.

Kees is een van de Todeskandidaten die op 8 maart uit hun cel worden gelicht en naar fort De Bilt worden gevoerd. Daar wordt hij samen met zijn vijf kameraden van het Veense verzet en twaalf andere gevangenen gefusilleerd. Kees is 30 jaar geworden en rust op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Veen. In Veen houdt de Hazelegerstraat zijn naam in herinnering.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan vos zei op 16 januari 2018

Kees Hazeleger in de bloei van zijn leven,een rustige kalme jongen enigste jongen in een gezin met drie zuster. Was administrateur van de VEENSE veiling.
Maakte deel uit van het verzet wordt tweede kerstdag 1944 opgepakt wegegens verrraad van een gedeserteerde Duitser welke zij in vertrouwen hebben genomen.wordt afgevoerd naar gevangenis her Wolvenplein in Utrecht. Zijn zusters omhelzen hem met een laatste kus.tegen zijn moeder zegt hij Moeder dit is het laatste. Kees wordt 8 maart 1945 in het zicht van de bevrijding gefusileerd op fort de bilt.samen met zijn andere verzetsvrienden
C.Tameris,Adriaan van Zee,Huibert van de Maaden ,Wim Colet als represaille maatregel voor de aanslag op Albin Rauter,die dag 117 in totaal.
4 juli vind in veen onder grote belangstelling de Herbegrafenis plaats.
Kees zijn verloofde Tonnie Boezer komt om bij een bombardement in Sprang capelle.
Kees zijn zuster Ina was verloofd met Adriaan van Zee uit Poederoijen welke de bewuste nacht in veen verbleef en ook weer opgepakt.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 januari 2018

Dag Jan, hartelijk dank voor het indrukwekkende verhaal over Kees. We hebben hem zo heel goed in beeld! De gegevens gaan we in ons bestand verwerken en zijn verhaal nemen we mee voor de eregalerij van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.