Militairen, 1940-1945
Eind augustus 1939 neemt de oorlogsdreiging in Europa sterk toe. Nederland hoopt dan net als tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal te blijven. Om dat te waarborgen, begint op 24 augustus de voormobilisatie, vijf dagen later gevolgd door de algemene mobilisatie.
Mobilisatie
200.000 dienstplichtigen van de lichtingen 1924 tot 1938 worden verspreid over Nederland ingekwartierd, in afwachting van een definitieve bestemming van een van de verdedigingslinies.
De meeste militairen uit het midden en oosten van Noord-Brabant worden dan naar de verdedigingslinie aan de Maas en de Peel-Raamstelling gestuurd. Soldaten in het westen van de provincie gaan deel uitmaken van de Vesting Holland en bewaken daar met name de bruggen bij Moerdijk en Dordrecht en de vliegvelden rond Den Haag.
De Duitse inval
In de eerste uren van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen, in het kader van de grootschalige aanval op West-Europa. In het Duitse aanvalsplan is een cruciale rol weggelegd voor de Luftwaffe. Deze vliegt vooruit om met parachutisten de strategische bruggen en vliegvelden verderop in Holland in te nemen. Zo proberen ze Nederland zo snel mogelijk tot overgave te dwingen.
Vanaf de eerste dag komt het dan ook tot gevechten tussen de verdedigers en Duitse parachutisten bij Moerdijk, Dordrecht en op de vliegvelden rondom Den Haag. Daar proberen de Duitsers net zolang stand te houden totdat de hoofdmacht van het leger arriveert.
Landsverdediging
Op het gebied van bewapening blijkt het Nederlandse leger dan niet opgewassen tegen de superieure Duitse vuurkracht, maar het is vooral de grootschalige inzet van de luchtmacht die het verschil maakt. Het brengt een radicaal andere manier van oorlogvoeren teweeg. Landen zonder een effectieve luchtmacht zijn hierdoor ernstig in het nadeel. Dit geldt ook voor Nederland, waar de militaire luchtvaart dan goeddeels in ontwikkeling is en nog wordt gewerkt met verouderde of trage toestellen.
Desondanks bieden de Nederlandse verdedigers nog heftige tegenstand. Vrijwel direct komt het na de inval tot felle gevechten langs de grens, met name aan de Maas en de IJssel. Het zwaarst wordt er gevochten op de Grebbeberg bij Rhenen, waar het Nederlandse leger inzet op het zoveel mogelijk vertragen van de Duitse opmars.
Miscommunicatie, snel veranderende omstandigheden aan het front en gedateerd wapenmaterieel plegen ieder een zware aanslag op een effectieve verdediging, maar ook voor de Duitsers verloopt de veldtocht onvoorzien moeizaam en blijkt naderhand voor hen zeer kostbaar te zijn geweest aan mensenlevens.
Capitulatie
De inval eindigt vijf dagen later, op 15 mei, met de capitulatie van de Nederlandse troepen. Rotterdam is twee dagen daarvoor vernietigend gebombardeerd en de Koninklijke Familie is samen met de regering uitgeweken naar Engeland. In Zeeland wordt nog twee dagen langer doorgevochten, maar ook daar wordt na twee dagen formeel het gevecht gestaakt. Nederland gaat vanaf dat moment vijf jaar Duitse bezetting tegemoet.
Niet alle Nederlandse soldaten hebben zich dan overgegeven. Met name soldaten die in Oost-Brabant aan de Peel-Raamstelling hebben gestaan, zijn in de loop van de meidagen naar het westen afgemarcheerd om de strijd in Zeeland voort te zetten. Na 17 mei is een groot aantal van hen de Belgische grens overgestoken en uiteindelijk in Noord-Frankrijk beland. Daar worden ze eind mei 1940 alsnog door het Duitse leger ingehaald.
Tijdens de meidagen van 1940 en de evacuaties door België en Frankrijk zijn bijna 2300 Nederlandse militairen gesneuveld. Circa 340 van hen kwamen uit Noord-Brabant.
Krijgsgevangenen
Tijdens de meidagen zijn er ongeveer 20.000 Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap afgevoerd naar een van de Duitse kampen, zoals in Neubrandenburg, Stargard of Altengrabow. Hitler wil een echter een gebaar maken naar Nederland; de Duitse inval werd immers gepresenteerd als een actie die niet tegen Nederland zelf, maar tegen Engeland was gericht. Bovendien waren de Nederlanders volgens de nazi's een 'Germaans broedervolk' waar geen vijandigheid mee mocht bestaan.
Tegen deze achtergrond worden begin juni 1940 daarom de meeste Nederlandse militairen ontslagen uit krijgsgevangenschap en teruggezonden naar Nederland.
In april 1943, als de Duitse bezetting al bijna drie jaar duurt, wordt de Nederlandse bevolking verrast met de Duitse verordening dat alle Nederlands oud-militairen zich alsnog voor krijgsgevangenschap moeten melden. Als argument wordt aangevoerd dat veel oud-militairen zich schuldig hebben gemaakt aan sabotage en verzetsdaden. Het nieuws leidt verspreid door Nederland tot dagenlange, spontane stakingsacties. De April-meistakingen van 1943 worden door gebrek aan coördinatie snel en hardhandig neergeslagen en sorteren uiteindelijk geen effect. Veel Nederlandse oud-militairen worden opnieuw afgevoerd naar Duitsland. Deze keer komen velen van hen niet terug.
Reacties
Ben geinteresseerd in gegevens (foto +levensloop) van de persoon van Franciscus Antonius BROOS, geboren op 03-11-1905 te Roosendaal en gesneuveld te Sterksel (tegenwoordig gemeente Heeze-Leende) op 12-05-1940.
Heb als oud-Heezenaar bij de Oorlogsgravenstichting zijn graf geadopteerd.
Vriendelijke groet en dank bij voorbaat.
Dag Joop, bedankt voor uw bericht. Wat mooi dat u het graf van soldaat Franciscus Broos hebt geadopteerd! Het is goed om te beseffen dat hij op deze manier niet wordt vergeten.
Zijn verhaal en alle bij ons bekende informatie is op deze site te vinden op zijn persoonlijke pagina. Mocht u naar aanleiding daarvan verder nog vragen hebben, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
De bovenstaand foto onder het kopje van de Mobilisatie kan ik bevestigen als zijnde Dienstplichtigen van de 17de R.I. Mijn grootvader heeft die hierbij gediend en is gemobiliseerd geweest. Ik herken een aantal gezichten uit andere foto's uit zijn Mobilisatie periode.
Ik vermoed dat hij zelf ook op deze foto staat (achterste rij, zesde van links achter de schouder van de officier)
Wat bijzonder dat je je grootvader vermoedelijk op deze foto hebt herkend, R. van Nooij! Hartelijk dank voor je reactie. Heeft hij misschien weleens wat verteld over de tijd dat hij gemobiliseerd is geweest?
Geachte mevrouw Kuijper / Beste Lisette,
Dank voor uw berichtje van heden. De in de huidige gemeente
Heeze-Leende op 12 mei 1940 gesneuvelde sergeant Franciscus
Broos maakte deel uit van 3-III-30 RI (derde compagnie van het
derde bataljon van het 30ste Regiment Infanterie. En had als
zodanig geen connectie met 17 RI waaraan de heer (of mevrouw)
R. van Nooij bij berichtje van 22-04-21 refereert.
Desalniettemin blijf ik hoopvol nadere gegevens over de sergeant
Broos via uw site te gaan ontvangen.
Hartelijke groet en succes met uw mooie job,
Joop Peeters
Beste Joop, mede namens mijn collega Lisette, dank voor je zeer vriendelijke woorden. Ook wij hopen dat andere lezers van onze website je aan meer informatie over sergeant Broos kunnen helpen.
Dag Lisette, helaas is mijn grootvader begin jaren 80 overleden, toen ik nog klein was. De meeste informatie (oorlogzakboekje, verlofkaart en foto's) heb ik in de afgelopen jaren pas verkregen via familie, defensie en internet.
Bedankt voor je reactie Rick. Wat mooi om te lezen dat je toch, na het overlijden van je opa, nog zoveel informatie over zijn militaire dienst hebt kunnen verkrijgen. Kende je deze foto dus ook al?
Dag iedereen. Ik vraag uw hulp om informatie te vinden met betrekking tot:
-KOK Johannes, Frederik, geboren 6 april 1917 te Amsterdam
Overleden 10 juni 1940 in Manneville es plains (Seine-maritime, Frankrijk) en begraven op de gemeentelijke begraafplaats van dit dorp.
Was hij een gevangene, een door de Duitsers ingehuurde soldaat of wat dan ook?
Alvast bedankt
Met vriendelijke groeten
Hervé Savary
CORRECTIE VAN VORIG BERICHT
-KOK Johannes, Frederik, geboren 6 april 1917 te Amsterdam
Overleden op 10 juni 1944 (en niet 1940) in Manneville es plains (Seine-maritime, Frankrijk) en begraven op de gemeentelijke begraafplaats van dit dorp.
Was hij een gevangene, een door de Duitsers ingehuurde soldaat of wat dan ook?
Alvast bedankt
Met vriendelijke groeten
Hervé Savary
Beste Hervé, bedankt voor het stellen van je vraag. Helaas kunnen wij je hiermee niet helpen, omdat wij alleen gegevens hebben van Brabantse omgekomen militairen en verzetsstrijders.
Ik zou je willen aanraden om contact op te nemen met het Nationaal Archief voor het oorlogsarchief van het Rode Kruis: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/oorlogsarchief-rode-kruis-overigen#collapse-76677
Mocht dat niets opleveren, dan zou het Nationaal Archief je denk ik ook door kunnen verwijzen naar andere (militaire) archieven, zoals het NIOD of hun eigen archieven.
Veel succes met je verdere onderzoek!
Mijn vader heeft in een schriftje precies bijgehouden waar hij vanaf de mobilisatie op 29.8.1939 gelegerd was. Uiteindelijk in april 1940 gelegerd in Hoornaar bij het 3-III Autobataljon, 5e sectie. Ik lees ook dat hij op 1 juni 1940 "met verlof" ging, nadat zijn onderdeel op 14 mei de wapens heeft neergelegd. Mijn vraag is waar is het legeronderdeel verbleven tussen 14 mei en 1 juni? En wie heeft mijn vader, Hub Smeets uit Kerkrade daar gekend? Alvast dank voor reacties, Sjef Smeets
Wat mooi dat je dat schriftje nog hebt, Sjef! Hartelijk dank voor je reactie. Wellicht kunnen ze je bij het Nationaal Archief en/of bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie verder helpen met deze vraag: https://www.defensie.nl/organisatie/defensieondersteuningscommando/eenheden/nimh.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat de vader van Sjef Smeets en zijn dienstmakkers als krijgsgevangenen op transport naar Duitsland zijn gesteld. In de capitulatieovereenkomst was vastgelegd dat alle eenheden per onmiddelijk als ontbonden werden beschouwd.
In de archieven van het NIMH zou te achterhalen moeten zijn welk
lot de militairen van 3-III Autobataljon, 5e sectie, beschoren was.
Bedankt voor deze aanvulling Joop, daar kan Sjef zeker mee verder.
Ik vraag me af of iemand meer kan vertellen over de mobilisatie in Horssen ,wie waren daar ondergebracht in de oude kerk i.v.m. de namen die zijn gevonden in de toren van deze kerk op een kast zoals de naam ,A van de Sluijs. soldaat van Raam. Harm Smid, Kees de Greef Amsterdam ,K van der Velden. Hartelijkdank voor eventuele reacties.
In antwoord op bovenvermelde vraag kan ik melden dat Horssen tot en met 10 mei 1940 gelegen was in het gebied van de zogeheten Maas-Waalstelling. Dit frontvak werd verdedigd door troepen van 24 RI (= 24-ste Regiment Infanterie) onder bevel van de (reserve) luitenant-kolonel
J. Smit.
Na de Duitse doorbraak van deze stelling is het gros van 24 RI terug-
getrokken richting Grebbeberg om aldaar aan de gevechten deel te
nemen. Op www.grebbeberg.nl kan daarover nadere info gevonden worden en kunnen op de pagina 'Discussiegroep' vragen gesteld worden.
Om teleurstelling te vermijden wijs ik er op dat van nagenoeg geen der toenmalige eenheden van de Nederlandse krijgsmacht nog namen-lijsten voorhanden zijn van personen met een rang lager dan officier. Het zoeken naar info over de namen die u noemt, wordt derhalve een hele uitdaging. Maar is uiteraard altijd het proberen waard. Succes!
Hartelijk dank voor deze duidelijke uitleg, Joop. Heel fijn dat je Jo op deze manier op weg kunt helpen. Jo, je zou ook nog even navraag kunnen doen bij het Regionaal Archief Nijmegen waar het gemeentearchief van Horssen aanwezig is (https://regionaalarchiefnijmegen.nl/). Veel succes nog met je onderzoek!
Reactie toevoegen